En plats för

 trädgårdsvänner

Program vår/sommar 2018

Om våra föredrag

Våra föreläsningar genomförs i samarbete med Studiefrämjandet.

För medlemmar är entréavgiften till föredrag 60 kronor. För icke medlemmar 100 kronor om inget annat anges. I entréavgiften ingår fika.

Ta gärna med priser från den egna trädgården till lotteriet.

Vi öppnar klockan 18.30 för mingel och trädgårdssamtal.

Fredriksdal firar under året sitt 100-årsjubileum, och då kommer förstås Trädgårdsföreningen på ett eller annat sätt att delta i festligheterna. Precis hur och när under året det blir är ännu inte fastlagt, men kommer att meddelas i höstens program och här på hemsidan.

JANUARI

ONSDAGEN DEN 17 JANUARI KL. 19.00

 

Rosens doft

I boken Rosens Doft tar Mischa Billing med oss på en resa in i doftens värld, en resa fylld av upptäckter, reflektioner och oväntade möten med många av våra mest folkkära rosor. Mischa har under sjutton år gjort doftanteckningar från sina besök på Fredriksdals rosarium i Helsingborg.

 

Den allra första rosen hon doftade på sommaren 2000 var Henri Martin och när hon nu, sjutton år senare, avslutade projektet tänkte hon knyta ihop säcken med att en sista gång dofta på rosen. När hon kom dit var rosen redan utblommad och hon skriver själv; ”När jag såg den helt utblommade busken fick jag faktiskt en skön känsla av befrielse. Så jag slutar med en oskriven doftanteckning, därmed står dörren fortfarande på glänt för mig och för var och en att gå vidare i sin doftvärld på sitt eget vis. Välkommen in i min värld.”

Efter föredraget är det möjligt att köpa boken.

Samarrangemang med Svenska Rosensällskapet avdelning Sydrosen.

Maria församlingshem, Södra Storgatan 22.

Mer om Mischa och Rosens Doft: mischabilling.com eller sv.wikipedia.org/wiki/Mischa_Billing

FEBRUARI

ONSDAGEN DEN 14 FEBRUARI KL. 19.00

 

Årsmöte och föredrag

Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar och fika, håller Philippe Hässlekvist föredrag.

Skördefesten börjar med den goda jorden

Att uppleva sin trädgård som en aldrig sinande glädjekälla är onekligen varje odlares innersta dröm. Vägen till odlarlyckan börjar med konsten att göra sin jord levande och bördig så att den även i fortsättningen kan skänka grönsaker, blommor och frukt i överflöd. Utöver jorden kommer vi denna kväll att, i bild och tal, prata om samodling av grönsaker samt illustrera det med några spännande och lättodlade grönsaker.

 

Det kommer att finnas möjlighet att köpa fröer genom Väla Trädgårdar.

 

Maria församlingshem, Södra Storgatan 22

 

ONSDAG DEN 28 FEBRUARI KL. 18.00 – 20.00

 

Trädgårdssnack

Inför den stundande våren träffas vi denna gång på den italienska restaurangen Marconi. På den här mysiga kvarterskrogen har trädgårdsföreningen bokat plats kl 18.00. Det finns möjlighet att äta och dricka något gott tillsammans, utbyta gröna tips och erfarenheter och inte minst få träffa trädgårdsvänner. Var och en beställer och betalar sin mat och dryck.

Besök hemsidan marconi.se för att se menyn

 

Restaurang Marconi, Drottninggatan 78

Obs! Begränsat antal platser.

Anmäl dig till Kerstin Stoltz, kerstinm.stoltz@gmail.com, 073-402 75 64

 

MARS

ONSDAGEN DEN 7 MARS KL. 19.00

Eventuellt ett extra årsmöte om styrelsens förslag har bifallits.

 

Äldre perenner bevaras i Nationella genbanken

I Nationella genbanken bevaras äldre trädgårdsväxter som spårats upp genom Poms landsomfattande inventeringar. I genbanken finns bland annat en samling av 460 prydnadsperenner som odlats i Sverige sedan före 1940.

 

Linnea Oskarsson från Nationella genbanken berättar mer om perennsamlingen och historierna bakom växterna. Hör mer om gräsirisen som doftar plommon, om tant Valborg som skapade ett blommande berg i början av förra seklet och om trädgårdsirisen som togs till Sverige från Italien mitt under brinnande världskrig.

 

Maria församlingshem, Södra Storgatan 22

 

ONSDAGEN DEN 21 MARS KL. 19.00

 

Skörda regnvatten

samt lökmarknad

Eva Mathiasson är trädgårdstekniker och har kurser i såväl trädgårdsplanering som pilhantverk. Hon har i många år arbetat för en hållbar användning av vatten i trädgården, och har sammanställt sina erfarenheter i boken ”Skörda regnvatten”. Inte bara vattensamlandet, utan även häckar, skugga, marktäckning och rätt växtval har betydelse i en vattenhushållande trädgård.

 

Eva Mathiassons egen trädgård finns i Brantevik, och den vattnar hon inte med dricksvatten. Trädgården erövrade förstaplatsen som Sveriges finaste i TV 8:s Trädgårdstoppen. Se fram emot en inspirerande och lärorik kväll med Eva!

 

Samarrangemang med Naturskyddsföreningen i Helsingborg.

 

Efter föredraget finns möjlighet att köpa boken ”Skörda regnvatten”.

Lökmarknad i pausen, lista på urvalet av lökar kommer att finnas här omkring den 1 mars.

Maria församlingshem, Södra Storgatan 22

 

LÖRDAG DEN 24 MARS KL. 13.00 – 17.00

Gör din egen kruka eller krans

 

APRIL

När våren är kommen och påsken närmar sig har du möjlighet att skapa din egen kruka, krans eller annat pyssel.

 

Plats: Kusins Skafferi/Cindys Trädgård. Horsarydsvägen 12a i Ödåkra.

Kostnad: 250 kronor per person.

 

I priset ingår kursavgift, fika och lokal. Var och en betalar för det material man använder. Det går bra att ta med eget material man vill använda.

 

Anmälan: Josefine Pedersen: 073-645 10 20.

För mer inspiration besök gärna kusins-skafferi.com

 

ONSDAGEN DEN 4 APRIL KL. 18.00

 

”Vassa erbjudanden” hos Nils Larssons Maskinservice AB

Här möter vi åter Ingvar Mann, känd trädgårdslärare på Hvilans folkhögskola, som denna gång delar med sig av sin breda kunskap när det gäller beskärning av träd, buskar m m. Under drygt 1 timma berättar han om bästa sätt och beskärningstid, samt tipsar också om beskärningsverktyg som du under kvällen kan köpa till specialpriser i butiken. Passa också på att ta med dig dina handverktyg som du kan få slipade och servade, också till förmånligt pris.

 

Nils Larssons Maskinservice bjuder på smörrebröd, dricka och kaffe.

 

Plats: Porfyrgatan 4, Helsingborg, Väla södra.

Anmälan: inger.wittfjord@telia.com senast 26 mars.

 

ONSDAGEN DEN 11 APRIL KL. 19.00

 

Fantastiska buketter

Floristen Jenny Strandh Jonasson visar hur du komponerar buketter, dekorationer och andra uppsättningar. Jenny delar med sig av tips på hur man enkelt kan göra själv som ändå ser lite avancerat och ”arbetat” ut. Hon berättar om hur man tar hand om sina snittblommor på bästa sätt och vad man bör tänka på för att de inte skall vissna så fort. Omhändertagna på rätt sätt varar blommor mycket längre än vad vi ofta tror.

 

Jenny Strandh Jonasson ville från början absolut inte bli florist och följa i sin fars, Ingvar Strandhs, fotspår. Så blev det ändå men hon har ändå fått gå sin egen väg. Hon har under årens lopp drivit ett antal blomsterbutiker, hållit inspirationskurser, medverkat i både TV, radio, tidningar och har dessutom givit ut en bok. På hennes CV finns blomsterarrangemang och dekorationer hos statsministern, Kronprinsessan Victoria, det kungliga slottet, Dalai Lama, Elton John, Louis Vuitton, Eurovision Song Contest och inte minst påven. Men roligast tycker Jenny det är att få dela med sig av 20 års erfarenhet som florist och inspirera andra till att skapa själv.

 

Kvällen avslutas med lotteri med kvällens dekorationer och buketter som pris.

Maria församlingshem, Södra Storgatan 22

 

MAJ

LÖRDAGEN DEN 5 MAJ

 

Vårtur i Kullabygden

Vi startar resan längs vår vackra kust upp till Krapperups borg och park. I parken guidas vi av slottsträdgårdsmästare Georg Grundsten. Dessutom får vi möjlighet att med guide bese borgen med anor från 1500-talet och ta del av historien kring denna. Plantskolan Kryddiga Perenner finns bredvid och erbjuder oss inköp av kryddörter, jordgubbsplantor m m.

 

I parken finns många möjligheter att inta vårt medhavda förmiddagsfika. Berikade av kultur far vi sedan vidare till Sylvia Wihlborgs fina privatträdgård vid Möllehässle för tidig vårprakt. Lunch intar vi sedan på anrika Rusthållargården i Arild. Under eftermiddagen fortsätter vi utmed Skälderviken med stopp för inköp av sommarblommor, besök i privata vårträdgårdar, njuter av fika och umgås i det grönskande landskapet. Vi avslutar med besök hos Mellanmossens Perenner.

 

Samling: 8.30 Fredriksdals parkering hemkomst ca 17.30.

Parkera fritt utanför vid Hävertgatan.

 

Kostnad 700 kr.

I resans pris ingår bussresa, inträden, lunch och eftermiddagskaffe.

 

Anmäl dig till Kerstin Stoltz, kerstinm.stoltz@gmail.com eller 073-402 75 64.

När du fått bekräftelse betalar du in deltagaravgiften till plusgiro 321120-8.

Ange eventuell specialkost. Om du av någon anledning behöver avboka, kontakta Kerstin enligt ovan.

 

OBS! Tänk på att ha kontanter med för inköp, då inte alla har Swish eller tar kort.

 

SÖNDAG 13 MAJ KL. 14.00

 

Växtmarknad på Hildings Have

Vårens växtmarknad genomför vi tillsammans med Rhododendronsektionen på Hildings Have.

Här säljs överskott från medlemmars trädgårdar, en del spännande och udda växter: perenner, buskar, träd och givetvis rhododendron.

 

Fika finns att köpa.

 

Säljare medtager eget bord och annat som behövs vid försäljningen. 10 procent av försäljningssumman betalas till sektionens representant. Alla säljare såväl som köpare är hjärtligt välkomna!

 

 

LÖRDAGEN DEN 19 MAJ KL. 10.00 – 17.00

Vårrundan – årets första trädgårdsrunda

Läs mer på

 

SÖNDAGEN DEN 27 MAJ KL 12.00 – 16.00

Öppen trädgård

Norrskensgatan 13, Ödåkra

Välkommen till Ewa och Bengt Sonessons försommarträdgård med många blommande rhododendron och azaleor, vackra träd som gleditsia, tulpanträd, lönnar och Ginkgo biloba samt gamla äppelträd. I trädgården finns också perenner, pioner, lökväxter och buxbom samt två växthus och många sittplatser där ni är välkomna att slå er ner!

 

Välkomna till Ewa och Bengt!

 

JUNI

2 – 7 JUNI

 

Resa till Provence

Välkommen till årets utlandsresa som i år går till Frankrike och Provence. Där besöker vi trädgårdar och städer och byar med historia, vacker natur och kultur. Hotellet, där vi bor hela veckan, har anor från 1600-talet, och är beläget i en medeltida stad, Villeneuve-les-Avignon. Avresa från Hamntorget och vidare till Kastrup där vi tar flyget till till Nice.

 

Alla dagarna är fyllda av spännande upplevelser och trädgårdsinspiration, oliv- och vinprovning, men det finns också plats för egna upplevelser. Resan avslutas i Nice med besök i berömd trädgård och egna äventyr i denna underbara hamnstad innan vi beger oss hemåt igen.

 

En härlig försommarresa i medelhavsprakt.

 

Pris per person: 13 895 kr vid minst 30 betalande, 13 350 kr vid minst 49 betalande

Enkelrumstillägg: 2 500 kr

 

I priset ingår resa med buss t/r Helsingborg – Kastrup

Flyg t/r Köpenhamn – Nice,

transfer till hotell och alla utflykter

5 övernattningar med frukost Hotel de l’Atelier.

3 middagar

3 luncher

alla inträden enligt program

reseledare m m.

 

Anmäl dig from 8 januari direkt till Scandorama och Ina Malm: ina.malm@scandorama.se eller 040-600 00 60,

Begränsat antal platser, först till kvarn gäller.

 

Ladda ner komplett reseprogram HÄR

 

LÖRDAG OCH SÖNDAG DEN 16 – 17 JUNI, KL. 10.00 – 17.00

 

Trädgårdsrundan

Läs mer på