En plats för

trädgårdsvänner

Föröka pelargoner med sticklingar

Det är väldigt lätt att föröka pelargoner med sticklingar. Liksom det är lätt att sköta om dessa blommor. De kräver inte mycket mer än kärleksfull omvårdnad. Om du har planer på att sälja dina sticklingar till samlare är det viktigt att namnet på sorten är rätt, så håll koll på det och använd etiketter i krukorna.

Bästa stickling är ett toppskott, men det går förstås fint med andra skott också.

Skär sticklingen ovanför ett bladpar, så kan moderplantan skjuta nya skott och bli buskig och fin.

Använd en vass kniv eller en speciell sticklingssax. Annars riskerar du att klämma ihop stjälken.

Ta bort blad så att du bara  har 2-3 st kvar. Skär av sticklingen precis nedanför sista "ögat".

Om bladen är stora kan du skära av halva bladet.


Om du vill kan du doppa sticklingen i rotningsmedel som du kan göra själv: 1 tsk askorbinsyra blandat med 1 dl ljummet vatten.

Använd en liten kruka, så går rotningen fortare. Du kan också sätta flera sticklingar i samma kruka. Sätt dem då längs med krukans kant för snabbare rotbildning och så blir de lätta att dra isär vid omplanteringen.

Stoppa sticklingen direkt i jord och tryck till lite omkring stjälken.

Om du sätter den i vatten först bildas visserligen rötter ganska fort, men det är sköra rötter den får då, som lätt skadas när sticklingen sedan planteras.

Använd såjord, gärna blandad med t ex perlit.

Ingen plastpåse över plantan! Det är lättare att pelargonsticklingar ruttnar än att de torkar ut. De vill ha det luftigt och fint och inte för mycket vatten.

Du kan också använda torvbriketter att sätta sticklingarna i.

Fördelen med briketter är att de är platsbesparande. Det får plats många briketter på en bricka som du sedan vattnar med vatten direkt på brickan.

Jag har själv inte märkt att det skulle bli snabbare rotbildning med briketter och föredrar att sätta sticklingar i krukor med såjord. Men meningarna är delade omkring detta, så det är bara att pröva sig fram.

En annan fördel med briketter är förstås att det är lätt att se när sticklingen är rotad.

Här kan du se hur de små vita rötterna tränger igenom nätet kring torven. Nu är det dags att sätta sticklingen med torv och allt i kruka med näringsrik jord.

Lycka till!