Jag har de senaste åren gjort enligt Cecilia Wingård med ett mycket gott resultat.
Inger W
Vänd upp och ner på en kruka, fyll den med wellpapp, halm eller tygremsor. Här gömmer sig tvestjärten på dagen. På natten dammsuger den växterna på löss.
Nyckelpigor älskar bladlöss De större äter bladlöss och de mindre sköldlöss. Så var rädd om dom!
Bladlöss är godis för myrorna. Bladlössen lämnar efter sig honungsdagg som myrornna livnär sig på (de mjölkar bladlössen).
För att kunna göra det placerar myrorna ut bladlöss på växterna runt om i trädgården, tar hand om dom och till och med försvarar dom.
Om myrorna inte äter upp honungsdaggen bildas till slut svartmögel. Det är därför du oftast inte upptäcker bladlössen förrän svartmöglet som täcker plantorna gör det omöjligt att missa dom.
Om bladlöss - källa Gardena.com.
Inger W
Köp snigelgift av någon sort, men det ska vara baserat på järnfosfat.
Det är inte farligt för däggdjur t ex igelkottar utan bara för sniglar av olika arter om man strör det fritt i planteringarna.
Mitt eget sätt att undvika detta:
Inger W
Vår medlem Ylva tipsar om att strö rikligt med kaffesump under rhododendronplantan för att bli av med angrepp av öronvivlen. Upprepa behandlingen om det behövs. En framgångsrik bekämpning av ohyra!
Lite googlande ger ytterligare information:
(Obs att ingen källkontroll har gjorts.)
Bästa stickling är ett toppskott, men det går förstås fint med andra skott också.
Skär sticklingen ovanför ett bladpar, så kan moderplantan skjuta nya skott och bli buskig och fin.
Använd en vass kniv eller en speciell sticklingssax. Annars riskerar du att klämma ihop stjälken.
Ta bort blad så att du bara har 2-3 st kvar. Skär av sticklingen precis nedanför sista "ögat".
Du kan också använda torvbriketter att sätta sticklingarna i.
Fördelen med briketter är att de är platsbesparande. Det får plats många briketter på en bricka som du sedan vattnar med vatten direkt på brickan.
Jag har själv inte märkt att det skulle bli snabbare rotbildning med briketter och föredrar att sätta sticklingar i krukor med såjord. Men meningarna är delade omkring detta, så det är bara att pröva sig fram.
En annan fördel med briketter är förstås att det är lätt att se när sticklingen är rotad.
Om bladen är stora kan du skära av halva bladet.
Om du vill kan du doppa sticklingen i rotningsmedel som du kan göra själv: 1 tsk askorbinsyra blandat med 1 dl ljummet vatten.
Här kan du se hur de små vita rötterna tränger igenom nätet kring torven. Nu är det dags att sätta sticklingen med torv och allt i kruka med näringsrik jord.
Använd en liten kruka, så går rotningen fortare. Du kan också sätta flera sticklingar i samma kruka. Sätt dem då längs med krukans kant för snabbare rotbildning och så blir de lätta att dra isär vid omplanteringen.
Stoppa sticklingen direkt i jord och tryck till lite omkring stjälken.
Om du sätter den i vatten först bildas visserligen rötter ganska fort, men det är sköra rötter den får då, som lätt skadas när sticklingen sedan planteras.
Använd såjord, gärna blandad med t ex perlit.
Ingen plastpåse över plantan! Det är lättare att pelargonsticklingar ruttnar än att de torkar ut. De vill ha det luftigt och fint och inte för mycket vatten.
Genom att täcka jordytan i krukan med material man tycker är vackra ökar det estetiska värdet samtidigt som miljön för växterna förbättras. Att täcka jorden innebär att vattenavdunstningen minskar, temperaturen hålls jämnare, mikrolivet skyddas och gynnas.
Täckmaterialet kan vara organiskt såsom kvistar klippta i små bitar eller oorganiskt såsom glas eller metall. Material som används till golv inne, exempelvis småsjösten, eller ute, singel, är vackra även i kruka.
Nedan finns flera exempel på bra och dekorativa täckmaterial.
Afrikas blå lilja - agapantus.
Jorden är täckt med dekorativa musselskal.
Kanna - med blå musselskal
Här är en annan agapantus i kruka där jorden är täckt med vita stenar.
Rhododendron i kombination med vit sjösten.
Tomatplanta med tvättnötter.
Luktärter med jorden täckt av terrakottakross.
Den läckra Hellekispelargonen med stenkulor i olilka pastellfärger.
En grön lilja med träkol på jorden.
Det dekorativa gräset har fått svarta glasknappar som sällskap.